Българинът тегли повече кредити за лечение. Заемите за здраве в периода май-октомври са нараснали с 3% достигайки средна стойност 3 973 лева.
Това показват резултатите от 10-то издание на обзора „Потребителският кредит на българина“, подготвен от БНП Париба Лични Финанси. Нарастват и кредити за обединяване на задължения – с 5%, достигайки средната сума 9 991 лева.

В същото време най-много средства сме спестили от почивки, като кредитите в тази насока са спаднали с 16.7% до 2 277 лева. Дори и през летния сезон интересът към тези кредити не е отчел повишение. 45% от заявленията за потребителски кредити в периода май-октовмри 2020 г. са подадени онлайн. Сравнение с миналата година за същия период се наблюдава покачване от 7%.

Постоянно растящият брой на онлайн заявленията показва, че хората са все по-уверени при използването на дистанционни канали за финансови услуги и се възползват от техните предимства, смятат от банката.

Средната сума на заявленията за потребителски кредити, подадени към БНП Париба Лични Финанси в България за шестте месеца на проучването е 7 071 лева, което се приближава до миналогодишната сума – 7 160 лева.

Данните показват, че най-значителен е ръстът при заявленията за финансиране на проекти, които водят до по-добро управление на семейния бюджет или на такива, които не могат да бъдат отложени във времето като лечение и ремонт на автомобила.

istock
istock

Значителен спад е регистриран и в средната сума на заявленията за покупка на обзавеждане – 12.6%. Това е знак, че българите са по-внимателни и са готови да отложат или преразгледат някои планове с цел да запазят финансовата си стабилност, показва анализът на данните.

Като цяло ситуацията, предизвикана от COVID-19, доведе до повишаване на финансовата култура на българите, които заради кризата започнаха все повече да използват дигитални канали при своите финансови операции и кандидатстване за кредити.

Затъваме в дългове заради COVID пандемията

В периода май-октомври 2020 г. 50% заявленията за потребителски кредити към банката са подадени от хора на възраст между 30-49 години. В същото време молбите с най-висока средна сума – 8 125 лева бяха подадени от хора на възраст между 50-59 години.

istock
istock

Това се обяснява от факта, че по-зрелите хора са изградили добра кариера, имат стабилни доходи и са спокойни по отношение на приходите си, заради което си позволяват и по-големи кредити.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg