750 лв. е средният размер на стоковите кредити, които теглят българите, за да финансират покупката на пералня, хладилник, телевизор, компютър или друга желана вещ. Най-често хората избират да погасят изтегления заем за период от 12 месеца. Това съобщи Ралица Захариева от БНП Париба Лични Финанси.

От думите й стана ясно още, че през 2012 г. има намаление на лошите кредити спрямо предходната година. Ако човек изпитва затруднение да погасява заема, може да му бъдат предложени

варианти за предоговарянe,

обясни още Захариева. Например месечната вноска може да бъде намалена за определен период или да се удължи срокът за изплащане на кредита.

От компанията препоръчват хората да кандидатстват за потребителски кредит само ако са сигурни, че ще могат да плащат месечните си вноски. Оттам обясниха още, че около 70% от кандидатствалите клиенти получават заем, или всеки трети.

Българите най-често искат да изтеглят стоков заем за покупка на телевизор, показва още класацията на компанията „Топ 10 на изплащане”. Тя е базирана на подадените през 2012 г.

молби за финансиране на над 322 хил. стоки.

На второ място в подреждането са лаптопите, а на трето – пералните. Любопитното е, че се увеличава интересът към покупката на мобилни устройства на изплащане. За първи път през 2012 г. в класацията на 9-о място влизат таблетите. 11-и подред са смартфоните, но според експертите през тази година те също ще се наредят в топ 10.

Според данните българите купуват все по-евтина техника. Например през 2011 г. потребителите най-често подавали молби за финансиране на покупка на лаптопи, чиято средна цена е била между 900 и 950 лв.

През 2012 г. обаче хората са били склонни да заделят за същата стока около 600-650 лв. Ситуацията при телевизорите е подобна. През 2011 г. хората са търсели телевизори на цена между 550 и 630 лв. През миналата година обаче потребителите са отделяли за същата стока между 490 и 540 лв.