В последните 4 години интересът към кредитирането се върна и всяка година се формират ръстове с 8%. Това заяви  в студиото на „Тази сутрин” по бТВ Тихомир Тошев – изп. директор на Кредит център.

Според него, в офертите на банките, които се представят за промоционални, лихвените нива са изключително ниски - средно са 2,8 и 3,2%. В масовия случай повечето българи теглят малко над 100 хиляди лева за евентуална покупка на жилище. 

БНБ е предупредила банките миналата година да ограничат риска и да внимават с оценката на кредитоспособността на клиентите си и да ограничат финансирането при ипотечните кредити над 80% от стойността на имота, добави Тошев. 

Цените на имотите са стабилни и няма спад на пазара в броя на сделките, като цените в София са по-високи и нормално се теглят по-големи заеми. Хората искат да живеят в по-големи жилища, заяви още ескпертът. 

Ръст и то сериозен има и на потребителските кредити. Най-вече теглим за ремонти, по-малко - за почивки.

Относно изтеклите данни от НАП, те са частични и рискът е много малък, но той съществува, като най-възможен е при бързите кредити, ако някой реши да тегли кредит от наше име, тъй като се сверяват данните по лична карта веднъж и по-рядко 2 пъти в масовия случай там. Трябва да сме внимателни, и не бива да предоставяме лични данни по телефона, категоричен е изп. директор на Кредит център.

Всеки при желание може да провери винаги какви кредите има на негово име в кредитния регистър, добави той.