Безкешовите плащания са една от технологичните тенденции, навлизащи с все по-бурни темпове по света, в това число и в България.

Те дават възможност на хората да пазаруват лесно чрез карти, заредени с електронни пари, а напоследък и чрез още по-удобното използване на мобилни устройства за тази цел. На развити пазари като британския обаче вече назряват и проблемите от това. 

Едно от тях е, че цифровите плащания ще доведат до изолацията на някои хора, пише Quartz, позовавайки се на доклада Access to Cash Review. В него светва аларма за наличието на социални групи в опасност. 

Към момента парите в кеш се разглеждат като „икономическа необходимост“ за 25 млн. души на Острова. За почти половината от тях електронните плащания са проблемни, а 14% завяват, че не могат изобщо да се справят с такива. 

В рисковите групи влизат възрастните хора, тези в селските райони, както и бедните с ограничен достъп до финансови услуги. 

Друго притеснение е това за поверителността, а именно, че цифровите плащания може да бъдат по-лесно проследими, а някои благотворителни организации или бездомни хора разчитат на дарения в брой. 

Миналата година транзакциите с електронни дебитни карти  в Обединеното кралство за първи път изпревариха тези с физически пари.

Като цяло британците са далеч напред в сравнение с по-голямата част от света. А инвеститорите залагат много на прехода към цифровите финтек инструменти.