Голямата италианска банка "УниКредит" (UniCredit) се подготвя да отправи многомилиардна оферта за покупката на "Комерцбанк" (Commerzbank) в момент, когато "Дойче банк" (Deutsche bank) е изправена пред трудности в опитите да се слее със своя германски конкурент, съобщава в четвъртък "Файненшъл таймс", цитирайки източници, запознати с въпроса.

Плановете на "УниКредит" включват закупуването на голям пакет акции в "Комерцбанк" за няколко милиарда евро, след което да последва нейно сливане с друга германска банка в лицето на HypoVereinsbank, която е вече притежание на водещия италиански кредитор, показва информацията на "Файненшъл таймс".

Комбинираното банково дружество ще бъде със седалище в Германия, докато "Уникредит" ще запази централата си и регистрацията си в Милано.

Според изданието обаче "УниКредит" не планира да се намеси в текущите преговори за банково сливане, но ще се намеси, ако те се провалят.

Двете най-големи банки в Германия - "Дойче банк" и "Комерцбанк" обявиха на 17-и март тази година, че са стартирали преговори за тяхното сливане.

Агенция Ройтерс съобщи още през 2017-а година, че "УниКредит" е заявила на властите в Берлин, че се интересува от сливането с "Комерцбанк", но по-късно банката отрече интереса си към германския кредитор.

На този етап и трите големи банки "УниКредит", "Дойче банк" и "Комерцбанк" отказаха да коментират "бомбата", която хвърли "Файненшъл таймс", като говорителка на италианската банка само посочи: "Ние не коментираме пазарни слухове или спекулации".

Информацията на "Файненшъл тайм" за интерес на "Уникредит" към "Комерцбанк" идва само ден, след като беше съобщено, че двата големи германски кредитора са разделени по отношение на темпото на водените преговори за тяхното сливане.

"Комерцбанк" би искала да види бързо решение дали да задълбочи или не дискусиите по евентуалното сливане, докато "Дойче банк" се нуждае от повече време.

Според "Файненшъл таймс" една от страните може да реши да се оттегли от преговорите, като изданието добавя, че още този уикенд може да може да бъде направено важно съобщение.

Управителният съвет на "Комерцбанк" трябва да реши на 9-и април дали да засили преговорите за сливане с "Дойче банк", или да се откаже от сделката, съобщи в сряда германският бизнес седмичник WirtschaftsWoche.