Visa Европа обяви, че разширява предлагането на услугата Visa Direct, доскоро наричана Visa P2P payments, в повечето страни, където се осъществяват разплащания с Visa*, като създава глобална услуга за разплащания от човек на човек. 

С Visa Direct, банките - членове на Visa Европа, могат да предложат на своите картодържатели възможността да превеждат пари бързо, сигурно и лесно до почти 2 млрд. притежатели на Visa карти по целия свят само с помощта на мобилен телефонен номер или номер на карта Visa. 

Широко достъпна от това лято, разширената услуга Visa Direct ще бъде налична на 20 езика и ще поддържа множество валути, за да осигури на потребителите по-бързи и по-лесни от всякога парични преводи към приятели и роднини, само чрез мобилния им номер.

В момента услугата Visa P2P payments в Европа, която отскоро е преименувана на Visa Direct, има повече от 200 000 потребители, които са превели средства на обща стойност 43 милиона евро от стартирането на услугата през март 2013 г. досега. 

Като част от глобалната експанзия на плащанията от човек на човек, платформата за управление на приложно-програмния интерфейс на Visa Европа е вече на разположение на банките членове, за да интегрират услугата Visa Direct в съществуващите си онлайн/мобилни приложения още по-лесно.

Visa Europe работи с базираната в Сингапур компания fastacash, за да предложи новата и иновативна възможност на банките членове да достигнат до своите клиенти. Социалната опция насърчава потребителите на Visa Direct да осъществяват лесни и сигурни плащания от човек на човек през социални мрежи като Facebook, Twitter, WhatsApp и LinkedIn.

Сътрудничеството между двете компании ще повиши капацитета на услугата  VisaDirect за парични преводи на национално и международно ниво и ще помогне запреодоляването на пропастта между банките и доставчиците на платежни услуги ипотребителите, които желаят да използват социалните медии, за да превеждат пари.

Като комбинират технологията на fastacash с услугата Visa Direct, банките ще могат да предложат парични преводи към която и да е Visa карта, а крайните потребители ще могат да извършват тези трансфери през предпочитаната от тях социална мрежа или платформа за изпращане на съобщения. 

За да предложат висока степен на защита на услугата, Visa Европа и fastacash съвместно разработиха технологията "fastalink", която позволява прехвърлянето на пари през социалните мрежи и приложения за съобщения и е в процес на патентоване.

За да изпратят парични преводи чрез Visa Direct, потребителите трябва да използват мобилното приложение или друг потребителски интерфейс, предоставен им от тяхната банка, да въведат сумата, която искат да изпратят, и да изберат предпочитания от тях канал – през мобилен телефон или през социална мрежа с fastacash. Клиентът трябва единствено да избере канала и адресата, на когото желае да изпрати пари, като последният ще бъде уведомен за извършеното плащане.

Visa Europe ще представи демо версии на услугата Visa Direct по време на Световния мобилен конгрес в Барселона, който ще се проведе от 2 до 5 март. Пред посетителите ще бъде демонстрирано изпращане на пари към мобилен номер и през социалните мрежи.