Граничари масово връщат от браздата нашенци за неплатени кредити или данъци. През последните няколко месеца във всеки втори автобус, който излиза зад граница, има некоректен платец, на който му е наложена забрана за напускане на страната заради натрупани дългове.

Най-много длъжници са били спрени по време на коледните и новогодишните празници. Очаква се за Свети Валентин също броят на недопуснатите да излязат от страната некоректни платци да се увеличи рязко. Засега все още точна статистика на върнатите от границата няма, но

броят рязко се е увеличил в последните месеци.

Мярката се налага по искане на съдебен изпълнител или на служител от Агенцията за държавни вземания. Ограничаване на паспортния режим е една от постоянните мерки, които се налага спрямо длъжниците. Тя е валидна до окончателното изплащане на дължимата сума, заедно с наложените върху нея лихви.

Заради финансовата криза голяма част от потребителските кредити остават необслужени и банковите институции

наемат съдебен изпълнител, който да върне дълга.

Тази мярка най-често се прилага към членове на управителни и контролни съвети. Искане на НАП се изпраща до МВР. Информация за отнетия паспорт и забраната за пътуване се изпраща до всички гранични пунктове.

Заповедите за наложени административни мерки подлежат на незабавно изпълнение и могат да се обжалват по съдебен ред пред окръжните съдилища.

Жалбата не спира изпълнението им.

Особено често съдия-изпълнителите искат от Направление "Документи за самоличност и чужденци" - ДНСП, отнемане на задграничния паспорт при големи парични задължения над 5000 лв. или при недадени обезпечения при дължима издръжка на дете. Установяване на паричното задължение може да се основава и на подписан от длъжника запис на заповед.

Изпълнителният лист е продукт на съда и поради това трябва да се знае, че окръжните съдилища и ВАС приемат, че само изпълнителен лист е достатъчно основание за издаване на заповеди за ненапускане на страната, обясниха юристи.

До такава заповед обаче се стига само ако личното имущество на лицето не покрива задължението му или ако не е представено надлежно обезпечение. Полицията не е длъжна да установява наличието на посочените две отрицателни предпоставки за издаване на заповедта.