Около 11 на сто от българите са негодни да изтеглят заем. Тази част от сънародниците ни попада в категорията с кредитен рейтинг под 350 пункта, който се определя като лош атестат за способността на получателя да изплаща задълженията си. Това обяви изпълнителният директор на консултантската компания „КредитЦентър” Тихомир Тошев.

По думите му високата задлъжнялост и ниските доходи в някои райони на страната са сред основните причини за ниската надеждност на родните кредитополучатели, смята управителят на първия у нас сайт за проверка на индивидуалния кредитен рейтинг CreditPoint.

Онлайн платформата дава възможност на желаещите да вземат заем да проверят каква допълнителна тежест могат да понесат и какви примерни условия могат да им предложат финансовите институции. Сайтът оценява по критерии, които са

залегнали в основата на банковите практики

като взема предвид индивидуалните данни за семейно положение, местоживеене, възраст, трудов стаж, доходи, собственост, задлъжнялост и др.

Средният дългов показател у нас е 443 пункта при максимални 750, сочи проучване на CreditPoint, проведено между 1000 абонати на платформата. Според статистиката с по-висок рейтинг – между 451 и 600, могат да се похвалят малко над 13% от българите, а едва около 6% са оценени с топрейтинг – от 601 до 750 пункта.

Кредитният рейтинг на българина като цяло е добър. Това означава, че хората в страната не са прекалили със задлъжнялостта по време на кредитния бум през 2005-2008 г. и са успели да запазят финансовата си стабилност. От друга страна, се вижда, че средният българин не може да си позволи по-големи заеми”, заяви Тошев.

Показателят е сравнително

по-висок за големите градове на страната.

Така например в София, Варна, Бургас и Пловдив средният кредитен рейтинг е около 470 пункта, докато в малките градове е малко над 410. Според тези данни българите средно могат да изтеглят ипотечен кредит от 34 хил. евро, като жителите на големите градове могат да си позволят такъв заем до 42 хил. евро.

Размерът на потребителски кредити, които можем да вземем, без да нарушим финансовата си стабилност, е 3800 евро, а средният лимит по кредитните карти на българите е 750 евро, като в големите градове достига 1000 евро. В по-малките населени места в страната обаче тази граница е едва 250 евро.