Разводите и разделите на двойки, които живеят на семейни начала, раздвижиха пазара на ипотечни кредити.

Между 20% и 25% от исканията за отпускане на жилищен кредит са на хора, които вече са решили да заживеят самостоятелно. Това съобщи пред „Монитор” Милка Тодорова, директор в дирекция „Банкиране на дребно” в Първа инвестиционна банка.

Хората, които са се разделили с партньорите си, търсят по-малки жилища. Те обикновено искат да изтеглят кредит за нов дом със среден размер от 35 000 евро, обясни Тодорова. Тя припомни още, че тъй като често разделите настъпват инцидентно, тези клиенти

нямат заделени собствени средства за покупката на имот.

Затова те търсят финансиране, което да покрие изцяло стойността на жилището. Другата голяма група клиенти, която се решава да изтегли заем за нов дом, са младите семейства.

„Около половината от исканията за кредит са за 100% от стойността на имота”, каза още Тодорова.

Дори и клиентите да са събрали някаква сума, предпочитат да я оставят за ремонт или за покриване на непредвидени разходи. Другата половина от кандидатите обикновено могат да осигурят сериозно самоучастие.

Най-често те са събрали около 30-40% от парите, необходими за покупката на апартамента.

Тодорова разказа още, че търсенето на имоти в момента е насочено не само към най-малките жилища, но и към луксозния сегмент

Средният размер на ипотечните кредити в този случай е от порядъка на 100 000 евро.

Отпуснатите жилищни кредити към момента са на нивото от миналата година, обясни още Тодорова. Цените на имотите са с малко понижение на годишна база от порядъка на 0,8 на сто.

Данните на Българската народна банка (БНБ) обаче показват, че лихвите по жилищните кредити са на най-ниски нива от 2007 г. насам. Средната лихва по тези заеми за нови клиенти в левове е около 6,84% през май.

По жилищните кредити в евро лихвата е от порядъка на 7,20 на сто. За сравнение през май 2007 г. лихвата по жилищните кредити в левове за нови клиенти е била 8,48%, а в евро – 7,51 на сто.

Тодорова обясни още, че банката започва кампания, в която всеки гражданин или юридическо лице може да доведе приятел или познат, който да кандидатства за жилищен кредит, обезпечен с ипотека.

При одобрен заем и след неговото усвояване посредникът ще получи 0,5% от сумата.