Възложените за събиране дългове на българите са намалели два пъти през последната година. Средният размер на задължението на всеки потребител обаче е нараснал до 1160 лв.

Най-големият брой задължения за събиране се възлагат от банковите институции, следвани от небанковите и телекомите. В реален размер обаче те са намалели от 2 млн. и половина на 1 млн. и 200 хил. лева.

"Което, според нас, е добър признак. Това означава, че хората имат по-големи възможности и могат да си позволят да плащат по-голям размер на кредита, който са взели и да си купят по-добра стока на изплащане", казва Лилия Димитрова от Асоциацията на колекторските агенции.

Младите хора стават най-рисковите клиенти и за кредитора, каза председателят на Асоциацията Райна Миткова и описва профила на длъжника така:

"30-ина годишен, мъж обикновено, в началото на своята кариера, с добри доходи. Много често в перспективните индустрии и IT. За какво харчат тези млади хора, ами за технологични придобивки, веднага трябва да имат най-новия телефон, най-новия лаптоп, най-новия и голям телевизор и т.н".

Намалява и обемът на междуфирмената задлъжнялост, възложен на колекторите за събиране.