Над 12,9 млн. лв. са отпуснатите евтини кредити по Програмата за енергийна ефективност в бита (REECL) от февруари миналата година до началото на май 2014 г. за покупка на климатици, сочи статистиката на програмата. От септември 2006 г., когато тръгна тя, досега за тези уреди потребителите са изтеглили над 54,89 млн. лв. заеми, а са им върнати почти 11 млн. лв. 

За изминалите 15 месеца броят на евтините заеми за климатици се е увеличил над 5000 и вече достига 23 542. Делът на кредитите за този тип битова техника нараства непрекъснато 

и вече надмина този за новите дограми 

За периода за нови прозорци са раздадени още 6,95 млн. лв., а от началото на програмата за субсидии сумата достига 53,448 милиона. На купилите нови прозорци банките са възстановили от кредита над 9,62 млн. лв. 

От февруари миналата година сме изтеглили още над милион и половина заеми за външна изолация на стените на жилищата, сочи още статистиката. Така общата сума на взетите субсидирани кредити за последните почти 8 години достигна към 13,73 млн. лв. 

Голямо нарастване от почти 1,44 млн. лв. от миналия февруари има при взетите суми за слънчеви панели за топла вода. Големият хит обаче напоследък стават заемите за бойлери на биомаса (дърва). Само за последните 15 месеца се изтеглени 615 кредита за почти 2,97 млн. лв. Така тези съоръжения надминават по дял взетите субсидирани заеми за слънчевите колектори за топла вода. 

От началото на програмата много малко са взетите от домакинствата евтини заеми – 281, за изолация на покриви. Още 166 са били изтеглени за изолация на подове. И за двете енергоефективни мероприятия обаче за последните 8 години сумата не надвишава 1 млн. лв. 

Според експерти с подобряването на изолацията на жилищните сгради топлинните загуби в тях се намаляват поне с около една четвърт. 

От 6 до 8 години отиват за изплащане 

на инвестираните пари за подобряване на енергийната ефективност на кооперацията, сочат проучвания. 

От септември 2006 г. по REECL са били отпуснати над 49 000 заема за 147 635 000 лв., а върнатите субсидии на хората, изтеглили кредитите, са в размер на 27 830 441 лв. Според сайта на програмата от петте банки, отпускали досега евтините заеми за енергийна ефективност в бита, 4 вече не предлагат кредитни продукти REECL поради усвояване на кредитната линия.