През последните шест месеца средната сума на всички заявления за потребителски кредити нарасна с 12,8% на годишна база до 6325 лв.

За периода май-октомври 2018 г. българите най-често са кандидатствали за потребителски кредит за ремонт на дома. 36,6% от подадените заявления са за финансиране на такива проекти.

Средната сума на заявките за ремонт нараства с 11,1% до 6185 лв., а периодът на изплащане е до 96 месеца, показва седмото издание на обзорът "Потребителският кредит на българина" от БНП Париба Лични Финанси. 

На втора позиция се нарежда обединяването на задължения с 19,2% ръст на средната сума в сравнение със същия период на 2017 г. Средната сума за консолидация на задължения достига рекордните 8488 лв. Това е знак за повишаване на финансовата култура на българите. Хората все по-умело управляват личните си финанси. 

Третото място с най-много подадени заявления за кредит е за покупка на употребяван автомобил. Средната сума на заявките е 6538 лв. Трите топ проекта (ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на употребяван автомобил) формират 78,8% от всички заявления за потребителски кредити, подадени през последните шест месеца. Сред топ 10 на проектите се нареждат и пари в брой, лечение, ремонт на автомобил, семейни тържества и образование. 

Топ 10 на проектите, финансирани с потребителски кредит

С най-голяма средна стойност са подадени заявления в град Русе - 7709 лв. На второ място е София, където са подадени 22,4% от молбите със средна стойност 7245 лв. Заявления за най-малки суми са подадени в Разград - 5126 лв., показват още данните от обзора. 

Средна сума за молбите на топ 5 проектите

Наблюдава се и ръст на онлайн заявленията с 9% в сравнение с година по-рано. Средната сума на онлайн молбите е 5765 лв. 

Според експертите на компанията ръстът на средната сума за потребителски кредит е положителен знак че нараства потреблението.

Също така показва, че българите са по-оптимистично настроени за бъдещето си и, че имат увереност в стабилността на повишения стандарт на живот, който би позволил спокойното обслужване на по-големи потребителски кредити.