Студентски заеми на българи в Лондон са спряни след като в края на ноември властите във Великобритания започнаха разследване за незаконно получени помощи за милиони лири от българи и румънци, които учат на Острова, предаде бТВ.

Валентина Герганова живее със семейството си във Великобритания от 2006 г., дъщеря й е завършила гимназия там и през 2011 г. е приета да учи висше образование. Тя също е взела заема, който покрива таксата за университета и осигурява джобни за следването.

„В събота получихме писмо, че финансирането й е спряно. Чухме се с други българи тук – за всички тях това финансиране е спряно", разказа Герганова. По думите й, това е нарушение на сключения договор за заем.

Майката недоумява защо финансирането е спряно още в началото на разследването, а не след установяването на евентуални злоупотреби.

От държавната фирма, която осигурява заемите, обяснили, че е въведено ново изискване – получаващите такова финансиране да са живели във Великобритания в продължение на три години.

Дъщеря й покрива изискванията, но трябва да го докаже, за да бъде възстановено финансирането й. Семейството се свързало и с българското посолство в Лондон, откъдето обяснили, че са получили много подобни оплаквания, но всеки случай бил индивидуален.

Още в средата на ноември британските таблоиди съобщиха, че студентските грантове за студенти от двете страни ще бъдат спрени.