Служители на ГДБОП в сътрудничество с белгийските полицейски власти проведоха операция по неутрализирането на организирана престъпна група, действала на територията на Европейския съюз, Австралия и Канада, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на разследването, което продължило повече от една година, антимафиотите установили, че в ядрото на престъпната група са петима бургазлии – криминално проявените Р.Щ. /47 г./, Б.Б /42 г./ и М.П. /41 г./, както и 47-годишните И.К. и Ж.М.

Те се занимавали с изготвянето на скимиращи устройства за копиране на банкови карти, които монтирали на банкомати в различни държави – Австрия, Белгия, Германия, Ирландия, Италия, Полша, Австралия и Канада. Посредством дубликати от типа „бяла пластика” мъжете извършвали нерегламентирани транзакции с помощта на незаконно събраните данни от електронните платежни инструменти.

Единият от членовете на групата – М.П., бил заловен при поставяне на скимиращи устройства на 17 април в Белгия. Два месеца по късно, на 27 юни, близо до град Антверп са задържани Б.Б. и Ж.М. Те имали среща с двама чужди граждани, за да им предадат устройства, които да бъдат монтирани на банкомати на територията на Белгия.

Вчера в Бургас спецполицаите извършили претърсвания в домовете на задържаните в Белгия мъже и на другите двама членове на престъпната група. В апартамента на И.К. е открита работилница за изработване на скиминг устройствата, компютърна техника и периферия, както и машини и материали за камуфлиране на монтираните на АТМ терминалите устройства.

Иззети са още приспособления за снемане на данни от банкови карти, камери, монтирани в химикалки и очила, лайсни, банкови карти от типа “бяла пластика”.

И.К. е задържан за 24 часа. Р.Щ е обявен за общодържавно издирване. Работата по документиране на престъпната дейност на членовете на организираната група продължава. По случая е заведено досъдебно производство в Окръжна прокуратура – Бургас.