Потребителските кредити с лихви под 9% често заменят ипотеките в сделките с недвижими имоти. Когато на клиентите не им достигат суми между 10 хил. и 30 хил. лева, вместо да ипотекират закупувания имот, те теглят потребителски кредит с ниска лихва, сочи доклад на консултантската компания „Кредит Център“.

По този начин се спестяват по-големите начални разходи - за учредяване на ипотека, за оценка на имота, за задължителните застраховки и др. Освен това отпускането на потребителски кредити отнема около седмица, докато

ипотечният заем се отпуска за около 60-90 дни

обясняват експертите. Важен фактор е и това, че не се изисква залог на имота, което кара клиентите да се чувстват по-уверени.

„Истината е, че на пазара в момента има много изгодни предложения за потребителски кредити, за определени групи клиенти с добри доходи или работещи във фирми с одобрени преференциални програми от банките“, коментира изпълнителният директор на „Кредит Център“ Тихомир Тошев. Неговите очаквания са до края на годината банките да предложат още по-добри условия по потребителските кредити.

Същевременно средният размер на изтеглените ипотечни заеми през август остава под 30 000 евро. Запазва се тенденцията да се вземат

все повече кредити в българска валута

като през последния летен месец те представляват 42% от всички при 35% през юли, отчитат от „Кредит Център“.

„Делът им нараства с около 5% всеки месец, а през август ставаме свидетели на покачване от 7% спрямо предходния юли“, коментира тенденцията Тошев. Традиционно хората между 26 и 35 години са най-активни от всички кредитополучатели. Те представляват над половината от всички потребители на ипотеки през август. Следват ги потребители между 36 и 45 години, които са с дял малко под 30 на сто.

„Хората, решили да се сдобият с нов дом през това лято, в повечето случаи успяха да го направят и през август регистрирахме ръст на изтеглените кредити от 12% спрямо август 2011 г. и 23% спрямо август 2010 г.”, допълва Тошев.

От данните на „Кредит Център“ става ясно още, че близо 83% от домакинствата, изтеглили ипотечен заем през август, разполагат с месечен доход между 1500 и 2000 лв.