Тегленето на кредит за малка или голяма сума или пазаруването на стоки на изплащане е част от здравословната финансова култура на всеки човек.

Колкото и добре да планираме бюджета си, винаги изниква ситуация, в която ни се налага да потърсим допълнително пари или пък не искаме да нарушаваме спестяванията си за спонтанно възникнало желание.

В такива случаи взимането на кредит е добре мотивирана и разумна постъпка. Но как да се ориентираме в многообразието от предлагани продукти?

Ако се вгледате в имената на кредитите, ще разберете, че те не са просто „заглавия“ на сума пари, която се отпуска. Те насочват потребителя към условията – големината на сумата, за какви ситуации е подходящ, колко дълго може да се изплаща.

Така например кредитът Money+ Refinance Flex е специално за онези, които искат да рефинансират различни вземания и да улеснят погасяването на вноските.


Вместо да се мисли за няколко различни падежа, рефинансиращият кредит позволява погасяването на всички взети досега и обединява вноските в една, като дава възможност за ползване и на допълнителни средства.

Размерът е такъв, че е удобен и за хора с бързи кредити и за такива с няколко малки потребителски кредити – от 1000 до 20 000 лв. Погасяването е на месечни вноски на една дата и на едно място.

Това улеснява потребителя и му помага да държи под контрол месечния си бюджет.

Друг ясен пример за това как името на кредита насочва към неговите параметри е Money+Gооds – кредит, създаден за купуване на стоки (на англ. Goods). Той е до 5 000 лв. и помага в случаите на спешни покупки – нужда от нова пералня или хладилник, дообзавеждане на дома или смяна на гардероба за новия сезон.


Така че, когато сте наясно за какво са ви нужни пари, трябва да изберете правилния кредит от компания, която предлага разнообразие от продукти за различни нужди. Например в Money+ има 20 различни кредитни продукти за всякакъв тип ситуации и всеки с името си и описанието си ще ви насочи и помогне да направите най-добрия избор.

От какъвто и кредит да имате нужда, е добре да се спазват няколко правила за добро финансово здраве:

- Вноските по кредита да не надвишават 30% от общия ви месечен доход.

- Да изтеглите само толкова, колкото са ви нужни.

- Да спазвате точно срока на погасяване на кредита, за да не се начисляват наказателни лихви.

- Да избирате добре финансовите институции, на които се доверявате, за да сте спокойни за условията.

Нищо от това няма да е възможно, ако нямате писмен финансов план за месеца. Това означава да разпишете ясно всички пари, които постъпват у дома и датите, на които ги получавате. Необходимо е да се запишат и всички разходи, включително и най-дребните.

Така ще имате ясна финансова картина и ще можете да си създадете ясен план за вида кредит, който ви е необходим и месечните вноски.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg