Защо сме бедни българите е много интересен въпрос. Освен че зависи от състоянието ни, от политиката, от икономиката, има нещо, което се крие в народопсихологията може би. То е, че българите не планират, те живеят ден за ден, искат всичко да изхарчат на момента и не виждат смисъл да спестяват или да мислят за бъдещето, коментира финансовият консултант Стойне Василев в рубриката "Марж" на Дарик радио.

Според него една от другите причини е високият процент на собствени жилища. В България 97.5% от хората имат собствени жилища. Това какво означава? Взимат ипотечен кредит например, което не им позволява да инвестират и да живеят по-добре със спестените и инвестирани пари.

За хората с малки заплати е още по-важно добре да си планират парите. Ако получаваш високи доходи е доста по-лесно. Дори да направиш някаква глупост, на края на месеца идва заплатата и ти пак си разполагаш с високи доходи и няма проблем. За хората с по-ниски доходи обаче е от основно значение да управляват финансите си, посочва Василев.

По думите му управлението на личните финанси е като миенето на зъбите сутрин - лесен и полезен навик, който всеки може да изгради в ранна детска възраст.

Интересното е, че в България това не се учи - как да си управляваме парите. Учим всичко друго - разни факти по математика, биология, но никой не ни казва как да си управляваме парите. И когато човек започне работа и получи пари, се оказвам пред дилема - как да ги планира, какво да си купи, дали да вземе кредит?

Василев препоръчва да пазим касовите си бележки и да отчитаме в края на всеки месец за какво сме харчили парите си. Така ще можем да оптимизираме разходите си.

Идеята на управлението на личните финанси не е да намалим стандарта си на живот и да купуваме евтини стоки. Идеята е там, където можем, да спестим и да си купуваме стоки и услуги със същото качество, но планирано.

След като вече знаем за какво и колко харчим, можем да съставим бюджет, чието спазване трябва да превърнем в навик.

Основното е да имаме някакви бели пари за черни дни. Всичко се случва, икономиката е такава, може да остави някой без работа, да се случи инцидент, човек да се разболее - тези пари са за това, да покрият непредвидени нужди.

Разбира се трябва да има и дългосрочна цел - като се оттегли човек от работа и иска да се занимава с друго, тогава не може да разчита само на държавната пенсия. Абсолютно е ясно, че със сегашното състояние на страната - застаряването на населението, по-ниската раждаемост, вероятността за получаване на пенсия е много ниска. За бъдещите пенсионери проблемите ще са още по-големи, а пенсиите още по-ниски. Така че всеки трябва да се погрижи сам за себе си, никой не е длъжен да го осигурява и да се грижи за неговото финансово бъдеще.

Ние сме свикнали жилището, в което живеем, да е собствено и това, с цената на ипотечни кредити, които се изплащат 25-30 години, с високи лихви, такси и комисионни. Трябва много трезво да помислим кога можем да си позволим такъв кредит и жилище, а дотогава да използваме жилища под наем. Дори в момента специалистите по недвижими имоти казват, че е по-изгодно да се живее под наем, отколкото да се купи собствено жилище.

Първото човек трябва да знае къде отиват парите му, за да може да ги планира, дори за по-кратък период от 4-5 месеца до година. Другото е преди да се впуснем да инвестираме, да си направят авариен фонд и да изчистим кредитите, които можем. Освен това основен навик, който е много полезен, е да заделяме част от заплатата си, да не харчим всичко, което получаваме. А с оставащите пари, ако инвестираме умно и ги увеличаваме, да постигаме други свои цели, допълваВасилев.