Темата с измамите от търговци на пазари и борси от няколко години е проблем за всички граждани и проверките, които правим показват една тревожна картина - много от кантарите са несъответстващи.

Това обясни пред БНТ инж. Петър Горновски, председател на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

"Всички търговци трябва да знаят, че когато започват да работят на пазарите, трябва да имат везни с одобрен тип или с оценено съответствие за европейския пазар, като има маркировки на тези кантари, категоричен е експертът. Всички други везни са за лична употреба, така че да не се заблуждават да ги купуват, защото ние ще ги санкционираме", допълни инж. Горновски.

Може да не ядем български плодове и зеленчуци след 10 години

"Глобите за физически лица са от 100 до 300 лв., а за юридически лица от 200 до 500 лв. За нас тези санкции не влияят на промяна", смята експертът.

istock
istock

60% от всички установени нарушения са точно такива и затова ние сме предложили да променим тези санкции и те да са от 200 до 400 лв. за физически лица и 300 - 800 лева за еднолични търговци.

Не може на един пазар везната да се крие от камарите с плодове и никой да не вижда - всичко това е приоритет на общинските пазари, на техните ръководства, обясни председателят на държавната агенция.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg