Пушена скумрия на шайби и домашен свински суджук, заразени с бактерията листерия е открила Българската агенция по безопасност на храните.

И двата продукта са българско производство.

Предприети всички необходими действия за изтегляне от пазара на засегнатите храни и за предотвратяване на нови случаи на замърсяване, съобщиха от БАБХ.

Магазините пълни с фалшиво сирене

Агенцията взе извънредно 300 проби от готови за консумация храни за наличие на листерия моноцитогенес.

istock
istock

Пробите са взети от три групи продукти, в които е най-вероятно развитието на бактерията: месни сурово-сушени продукти - 143 проби, сирена с кратък период на зреене - 78 проби и пушени, веяни и мариновани рибни продукти 79 - проби.

Продуктите са с произход България, Европейски съюз и трети страни.

Извънредните проверки са проведени по инициатива на БАБХ във връзка с установени случаи на листерия в храни в кратък период от време.

През октомври инспектори хванаха опасен немски колбас, отново заразен с листерия, който беше изтеглен от магазинната мрежа.


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg