Българите са изяли повече сирене с растителни мазнини през първите осем месеца на тази година, спрямо същия период на миналата.

Това показват данни на министерството на земеделието.

Мандрите са произвели 8338 тона имитиращи продукти за периода, което е с 5,5% над нивото преди година. Тогава количествата са били 7904 тона.

Откриха опасен немски колбас в нашите магазини

През последните три години производството на сирене с палма намалява
, отчита агростатистиката. През 2016 г. сме изяли 16 231 тона имитиращи сирена, през 2017 г. – 14 699 тона, а през цялата 2018 г. – 13 502 тона.

istock
istock

Според земеделското министерство за това допринасят въведените нормативните промени, насочени към ясното разграничаване на имитиращите от млечните продукти както в процеса на производството, така и при предлагането им на пазара.

От юни 2018 г. производството, разфасовката и преопаковането на имитиращи продукти се осъществява в отделни обекти от тези за истински.

Друга причина е отливът на търсене на имитиращи храни, за сметка на по-здравословните и качествени млечни продукти.

istock
istock

Освен фалшиви сирена, българинът е изял и над 145 000 тона вносни млечни продукти през миналата година. Само през седемте месеца на тази у нас са доставени 77188 тона.

Изследване показа: Баничките пълни с палма и без сирене

Пазарът ни е залят от сирена и млека от Полша, Германия и Румъния, показва анализът на ведомството. От там са внесени у нас съответно 31 764 тона, 23 984 тона и 20 082 тона продукти.

Вносът от трети страни, който по принцип е ограничен, бележи спад от 41% спрямо 2017 г., до 217 тона (предимно сирена и кисело мляко), доставени главно от Сърбия и Ливан.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg