72% от българите тази година възнамеряват да се възползват от специалните търговски оферти с намаления и да направят покупка на Черния петък. Това показва изследване на  международната агенция Kantar, традиционно по това време на годината.

Пазаруващите онлайн са 78% от българите, като този тренд се отразява и в нагласите преди кампанията Черен петък у нас. Популярността на Черния петък е изключително висока, като рекордните към момента 96% от анкетираните знаят какво представлява тя. Съответно, 72% от тях тази година възнамеряват да се възползват от специалните търговски оферти с намаления и да направят покупка.
 
Три пъти повече от предпочитащите физически магазини са хората, които ще изберат да пазаруват онлайн на Черния петък – 73,7%, като техният дял се увеличава с над 10 пункта в сравнение с миналата година.
 
Проучването отговаря и на въпроса кои ще са най-търсените продукти на Black Friday. Водеща е категорията Дрехи, към която са се насочили 37.9% от възнамеряващите да направят покупки по време на шопинг събитието, следвана от Обувки (21,6%) и Малки домашни електроуреди (11,6%).

Други категории на фокус за тазгодишния Black Friday са Смартфони и джаджи, Големи домакински електроуреди, Играчки, продукти за бебета, Дом и декор, Ремонт и хоби.
 

istock
istock

Тенденциите в търсенето се определят както от промените в социалните навици – хората прекарват повече време у дома и се грижат за комфорта, здравето и за възможността да изпълняват лесно работните си задължения дистанционно, – така и от специфичните потребности на различните възрастови групи.

Реални ли са намаленията на Черния петък

18-24-годишните ще търсят основно дрехи (50%); при младите родители на възраст 25-34 години най-голям ръст има категорията Играчки (10.8%);  35-44 г. ще се насочат предимно към дрехи, обувки и малки домашни електроуреди; а 45-55-годишните демонстрират повишен интерес в сравнение с миналата година към малки домашни електроуреди, гуми, ремонт и хоби.

istock
istock

Дамите показват предпочитание към дрехи, обувки и козметика, докато при мъжете ръст на интереса се отчита към спортни уреди и лаптопи.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg