Дрехите и обуквите са най-често фалшифицираните стоки, които влизат на пазара в България. Това каза Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители". Има обаче и стоки, чието фалшифициране е с висок риск за здравето на потребителите.
 

"Авточастите, различни видове електроуреди и батерии. Към този списък може да добавим и козметиката. От хранителните стоки най-фалшифициран е зехтинът, като това е световен проблем, а не само у нас. Но, не толкова като нарушение на някоя марка, а по-скоро като предлагане на по-ниско качество", каза Богомил Николов пред БНР.

Продават опасни фалшиви стоки

Проблем за България е и факта, че у нас много хора си купуват фалшиви стоки и с ниско качество напълно съзнателно.

"Мотивацията е ясна. Хората като видят по-ниска цена и това ги изкушава. Обаче много често фалшивите и евтини стоки са по-опасни заради по-ниското качество. Тази ниска цена се постига по някакъв начин, а най-често компромисът е в качеството. Използват се по-евтини материал или се спестяват някои компоненти, които гарантират безопасността", каза Богомил Николов.

istock
istock


Най-опасни обаче са лекарствените продукти, особено тези, които се предлагат онлайн. Според Николов е необходима държавна политика за информиране на хората за опасностите от фалшивите стоки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg