Средно по 51 лева на човек ще струва менюто за Коледа у нас тази година. Или за семейство с две деца са нужни над 106 лева.

Това показват данни на Системата за агропазарна информация, която всяка година изчислява колко ще платим за продукти, за да посрещнем празника.

В кошницата влизат най-необходимите продукти, от които приготвяме ястията за празника. Според САПИ са нужни 2 килограма свински врат без кост, 1,4 кг пиле, по килограм ориз, картофи, домати, краставици, ябълки и банани.

Разбира се, не може и без кисело зеле, затова в списъка са добавени и 2 килограма от туршията. Експертите залагат и продукти за приготвянето на баница като масло, яйца, кори, краве сирене и кисело мляко.

Поне двойна заплата при работа на празниците

В коледния списък са включени още бутилка ракия, вино и естествено - шампанско.

САПИ
САПИ

Коледната трапеза ще струва най-скъпо в Русе и Бургас. В крайдунавския град за 4-членно семейство трапезата ще струва близо 115 лева, а край морето - 110 лева. Най-евтино ще посрещнат Коледа в Благоевград - трапезата излиза 103 лева.

Най-големият разход ни излиза месото, като най-скъпо то струва в София. За 2 килограма вратни пържоли столичани ще платят близо 24 лева, докато във Варна сумата ще бъде 21,30 лева. Следващият сериозен разход на трапезата е ракията, за тези които нямат домашно производство.

Бутилката от 0,750 литра излиза от 8,85 лева в Благоевград до близо 12 лева в Русе. Там плащат най-много и за бутилка червено вино - 8,50 лева, а най-ниска е цената в Ловеч - 5,80 лв.

 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg