Разкрита е нова измамна схема чрез онлайн обяви за продажби в интернет, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 

Измамниците използвали следната схема: След като потребител публикува обяви за продажба на различни стоки чрез „Вайбър“, с него се свързали непознати, които се представяли за клиенти.

В комуникация измамниците съобщавали, че имат интерес да купят обявените стоки. Предлагали да си организират сами доставката и обяснявали, че заплащането ще стане чрез линк, който продавачът трябва да активира, а парите ще бъдат получени на банковата карта.

Как мними банкери теглят пари от сметките чрез приложение

Комуникацията по никакъв начин не предполагала измамна схема до момента, в който трябвало да бъде пратен линк, който да се активира, а „купувачите" настоявали „сделката" да става само и единствено чрез „Вайбър“.Станало ясно, че „купувачите" имитират акаунт в платформата за продажби и опитът за измама е доставката. Генерира се фалшива връзка, т.нар. линк, където продавачите са помолени да посочат данни на картата си и кода ѝ под предлог, че ще платят за търгувания продукт. Платформата обаче изобщо нямала система, чрез която купувачите могат да плащат продукт онлайн.

istock
istock

От полицията в Шумен отправят призив към всички граждани да бъдат изключително внимателни, да не предоставят своите данни, да не дават номер на картата си и да не следват линкове на връзки, които им се предоставят чрез различни мобилни приложения, за да не станат жертва чрез „фишинг атака“, както и измамници да не могат да получат пароли, банкови данни или друга поверителна информация. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg