От началото на месец ноември тази година, имаме една устойчива тенденция за повишаване на цените на стоките в потребителската кошница.

Това каза за Радио Стара Загора Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Ядем предимно вносно месо

"Плавно повишаване, но устойчиво. При основните хранителни продукти, единственият продукт, който е с изменение от един процент нагоре е прясното свинско месо. При захарта имаме покачване с 23%, при фасула - 12%, брашното с 23%, олиото с 41%,яйцата с 10%, кашкавала 16%, сиренето - 15%, маслото с 10% е повишило цената си спрямо тази от миналата година по същото време. При плодовете и зеленчуците е интересно, че имаме тенденция за спад на цената на червения оранжериен домат с 10% под нивата от миналата година.

По отношение на краставиците сме с 36% нагоре, пипера с около 20%, картофите и морковите с около 30%, рекордьор тук е зелето с 60% повишаване на цената, спрямо тази от миналата година. Лимонът е повишил цената си с 22%, но това е характерно за почти всички цитруси, заради повишаването на цените в логистиката. Ябълката доста дълго запазваше цената си, но и там вече имаме едно покачване с около 8%.

Основните причина за това повишаване на цените са повишаването на цените на енергийните ресурси и докато не се намери баланс там, ще продължим да наблюдаваме тази тенденция."

istock
istock

Ако от всеки продукт от потребителската кошница закупим по единица, имаме една кошница от 86 лева, съобщи още Владимир Иванов.

Колко пари харчим в магазина за храна

"За да илюстрирам промените през последните години в цената на потребителската кошница ще кажа следното през 2014 сме плащали 67 лева за тези стоки. 2015 - 65 лева, 2016- 64 лева, 2017 - 69 лева, 2018 - 68 лева, 2019 - 72 и тук увеличението е заради чумата по свинете, 2020 - 75 лева, а днес потребителската кошница вече ни струва 86 лева."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg