След започналите проверки за спазване на противоепидемичните мерки в градския транспорт, от днес на прицел на инспекторите са и пазарите.

Проверките започнаха от „Женския пазар“ и ще продължат и в останалите пазари в града, като краен срок за тях няма да има, предаде БГНЕС.

По-скъпи ли ще са туршиите тази есен

„По заповед на кмета ще проверяваме дали се спазва заповедта за организация на дейността на пазарите и ще се проверява в закритите помещения дали се спазва заповедта на министъра на здравеопазването от гледна точка на носенето на предпазни средства и отстояния“, обясни зам.-кметът по финанси в Столичната община Дончо Барбалов, който също присъстваше на проверката.

Инспекторите ще следят дали има подходи по пазарите, дали има дезинфектанти и дали в закритите помещения се носят маски или шлемове, както и да се спазват отстояния.

istock
istock

„Ако има нарушения ще бъдат наказвани. Глобата ще бъде за този, който е в нарушение“, заяви той и увери, че глобите не са никак малко и ще се налагат безкомпромисно.

От думите му стана ясно, че проверяващи има от Дирекция „Икономика на търговската дейност“, „Общинска полиция“ и „Столичен инспекторат“.

На кои пазари лъжат най-много в кантара

Барбалов беше категоричен и по отношение на това, че на този етап не се обмисля затварянето на пазарите и добави, че проверката на пазара е изненадваща и никой не е бил предупреден.

Изпълнителният директор на пазари „Възраждане“, който стопанисва „Женския пазар“ Драгомир Димитров каза, че се съобразяват с всички правила и те стриктно се спазват.

„Пазарът трябва да има един вход и един изход и ние сме се съобразили с това. Осигурили сме еднопосочно движение, дистанция между хората, осигурили сме дезинфектанти“, заяви той.

istock
istock

„Ако няма огради хората дори няма да се струпват в средата. Заповедта не е пригодена специално за „Женския пазар“, тя е за всички пазари и ние я спазваме. За съжаление има своите недостатъци“, коментира директорът.
 

Елиза Димова пазарува зимнина. Жената е ядосана, че преди появата на проверяващите не е имало обособен вход и Димова си е изнасяла касетките със зимнина от мястото, което е предназначено за вход.

„До преди 10 минути можеше да се излиза от входа, след 10 мин- не може да се излиза. Ако има правила, тези правила не трябва ли да се спазват от сутринта, от отварянето на пазара“, попита тя и сподели, че необходимостта да се обикаля целия пазар е абсурдна.

В края на проверката стана ясно, че не са били открити нарушители, но зам.-кметът настоя да се правят по-задълбочени инспекции на затворените обекти и коментира, че ако сега не са открити нарушители, то не означава, че няма такива. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg