На щандовете в големите търговски обекти можем да открием стоки на едни от най-големите световни производители. Все по-чести обаче са опитите до пазара да достигнат фалшиви стоки.


Само през м.г. от Агенция „Митници” са задържали близо 3 млн. артикула. Сред тях най-голям дял имат облеклата и текстилните изделия.

В топ 5 на фалшификатите влизат още обувките, козметиката и играчките. Бутикови маркови дрехи на големи световни производители. На атрактивната оферта във Facebook група за продажби попада Мариана Борисова от Горна Оряховица. И поръчва елегантно яке. При отварянето на пратката обаче остава неприятно изненадана. 

С 500 лева по-малко харчим на месец

„В крайна сметка получих една камара парцали. Говорим за пълни парцали с дупки, просто си личи, че това са от някой склад за дрехи втора, трета употреба – нямам представа”, разказва тя пред NOVA.

istock
istock

Подобни сигнали от потребители, пазарували маркови стоки от социалните мрежи, буквално заливат форумите в интернет. Групите непрекъснато сменят имената си. А обещанията винаги са за маркови дрехи и обувки. В някои от случаите стоките пристигали дори мръсни и използвани. 

Опитите дрехи-менте да се предлагат през интернет стават все повече. Тъй като там контролът е ограничен. Особено - в групи в социалните мрежи или платформи за безплатни обяви, категорични са експертите.

Източват ни картата, докато пазаруваме онлайн

Показваме офертата с оригиналния спортен екип с петна и дефекти на Велизар Соколов, който защитава правата на едни от най-големите марки при облеклата и обувките.

istock
istock

„Очевидно има пълно разминаване – не само като модел, но и като качество – на снимка изглеждат винаги много по-красиви и много по-добре”, казва Велизар Соколов – експерт по защита на интелектуална собственост.

В интернет оригиналите се продават основно в официалните сайтове на производителя. А предлагането им през Facebook групи е по-скоро изключение. И то при строги правила, категорични са експертите.

Кризата сви списъка за пазаруване

Разпознаването на ментетата в интернет е почти невъзможно. Тъй като фалшификаторите често използват крадени снимки и подвеждаща информация. Често репликите изобщо дори нямат аналог в официалните каталози на производителя.

Единствен вариант е потърпевшите да потърсят помощ от полицията. При малки суми обаче и там защитата ни не е сигурна.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg