Големите нехранителни магазини и търговските центрове тип "мол" да бъдат отворени още на 12 април, а не от 1 май, призовават членовете на Сдружението за модерна търговия (СМТ). Според търговците така ще бъде избегнато усложняване на финансовата ситуация за голяма част от фирмите и ще бъде ограничена задълбочаващата се криза в редица сектори, предизвикана от невъзможността за работа на търговските обекти с площ над 300 кв. м.

"Ограниченията, които бяха наложени на 18 март, водят до тежки икономически последствия не само за търговците, но и за всички компании, свързани с ритейл сектора – доставчици на стоки, логистични, охранителни и фасилити мениджмънт фирми и т.н. Всички те са поставени в шокова ситуация, тъй като при затваряне, на каквото сме свидетели в момента, разходите на компаниите остават в почти пълния си размер, а в същото време приходите им са редуцирани почти до нула.

Нещо повече – заради пандемията се наложиха и допълнителни разноски за дезинфекция и осигуряване на всички предпазни мерки, така че магазините и търговските центрове да представляват безопасно място за пазаруване и работа. Това значително финансово перо е изцяло за сметка на работодателите и по никакъв начин не се компенсира от държавата", се казва в отворено писмо на СМТ.
 
Най-тежко било положението за търговците, които имат магазини само в молове и т.нар. ритейл паркове. През последната година тези търговски центрове са били затворени за приблизително 100 дни, включително и в периодите, в които се реализират най-големи обороти като Коледа. В резултат на това търговците в тях регистрирали огромни спадове на приходите и били принудени да освобождават служители.
 

istock
istock

"Ново удължаване на затварянето на големите нехранителни магазини и на търговските центрове неминуемо ще доведе до верижно влошаване на финансовото състояние на много компании в сектора, до ръст на междуфирмената задлъжнялост и на безработицата", предупреждават търговците. В този сегмент от ритейл сектора са заети над 10 000 души.

Актуализираха заповедта за имащите право на компенсации служители в затворените бизнеси

От Сдружението за модерна търговия настояват държавата да компенсира адекватно компаниите от сектора. Те предлагат мярката „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП“ през НАП за затворени малки и средни предприятия в размер на 10% от оборота без ДДС, да бъде разширен и към големите компании.

Друга идея е да се разшири обхватът на програма „Запази ме“ като в нея бъдат включени и служители на затворени обекти, които към момента нямат право на компенсации по мярката. Това са юристи, финансисти, служители за дистанционно обслужване на клиенти, охрана, поддръжка и така нататък.

istock
istock

Търговците настояват още за намаляване на данък сгради и такса смет за периода на затваряне на обектите, замразяване на данъчните плащания за същия период, както да засегнатите компании да бъдат освободени от данък печалба за 2021 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg