Данни на Съюза на пивоварите в България (СПБ) за 2021 г. показват, че в сравнение с 2019 г. у нас продажбите на бира са намелели с близо 6 на сто, съобщава организацията. 

Съгласно годишния отчет на Агенция ,,Митници“ през 2021 общият обем на бирения пазар в страната е 5 150 000 хектолитра, което е с 1 на сто по-малко спрямо 2020 г. Размерът на внесения акциз от продажбите на пиво - 74,1 милиона лева, също е с 1 на сто по-малко в сравнение с 2020 г. 

Годишният доклад на браншовата организация Пивоварите на Европа (Brewers of Europe) от края на 2021 г. отбелязва спад на консумацията на бира във всички страни на Стария континент. Статистиката показва, че преди пандемията през 2019 г. в страните от ЕС са продадени 325 милиона хектолитра пиво, а през 2020 г. - 310 млн. хектолитра. Производството на бира в ЕС за 2019 г. е 370 милиона хектолитра, а за 2020 г. - 350 млн. хектолитра.

С колко ще поскъпнат алкохолните напитки от тази година

Според експертите, освен неблагоприятните ефекти от пандемията от Ковид-19, стагнацията на бирения пазар се дължи и на намалелия поток от чуждестранни туристи, ограниченията в работата на заведенията и притесненията на потребителите от все по-високата инфлация. Въпреки тези характерни за всички европейски пазари условия, българските пивовари се представят много добре в общата картина на сектора. В количествен обем българският бирен пазар е на 11 място в ЕС, а по консумация на пиво на глава от населението сме на 8 място, посочват от СПБ. 

istock
istock

"През 2021 г. у нас отново се запази тенденцията бирата да е най-често консумираната напитка след минералната вода. Дори през зимния сезон 53 на сто от българите на възраст между 18 и 69 г. пият бира поне веднъж седмично. Най-активните бираджии са от групата на 40-49 годишните. За поредна година най-големите почитатели на пивото са в Русе, където честотата на консумация на бира е 13 пъти месечно, следвани от Варна. Резултатите от това омнибус изследване на ИПСОС, както и данните от други проучвания показват, че българите все повече стават ценители на пенливата напитка и все по-големи фенове на бирената култура“, коментира Ивана Радомирова - изпълнителен директор на СПБ. 

Свидетелство за това е и фактът, че през 2021 г. у нас са започнали работа нови 5 микро-пивоварни, с които общият брой на регистрираните предприятия за производство на бира в страната вече е 41. Тази тенденция също е напълно в духа на развитието на сектора на глобално и на европейско ниво. През последните 10 години истински бум на бирения пазар предизвика откриването на все повече малки и микро-пивоварни. В периода 2014 - 2019 г. в страните от ЕС ежегодно отваряха врати близо 1000 нови пивоварни, докато за последните 12 месеца новите малки и микро-предприятия за бира са едва 225. Въпреки това към края на миналата година броят на пивоварните в Европа вече е 12 600. 

Пием евтин алкохол

Независимо от трудностите, свързани с пандемията, пивоварните компании са сред най-добрите и стабилни работодатели в България. Средният осигурителен доход в бранша е 1860 лв. През 2021 г. производството и продажбите на бира осигуряват работна заетост на близо 25 000 човека. От тях 9 процента са директно заети в пивоварната промишленост, 32 процента - в секторите на доставка и 59 процента - в търговията, заведенията и туризма. През 2021 г. пивоварите не само съумяха да запазят работните места, но и да увеличат общия брой заети в производството на бира. 


Въпреки постепенното отваряне на държавите в Европа, потребителите все още са резервирани към социалните контакти и събирания. Тези нагласи продължават да засягат и пивоварния сектор.

"Докато гледаме в бъдещето, трябва да гарантираме, че пивоварите имат солидна почва за възстановяване. Бирената индустрия е част от сложна верига, включваща много бизнеси. Конкретната дългосрочна подкрепа с различни правителствени мерки за развитие ще помогне на пивоварите да се възстановят и да поддържат дейността си", коментира генералният секретар на Пивоварите на Европа Пиер-Оливие Бержерон.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg