Търговците, които предлагат стоки втора употреба, също трябва да спазват всички изисквания на действащото законодателство, свързани с обозначение на цените, условия за продажба, състав на изделията и безопасност, съобщават от платформата "Ние, потребителите".

По повод информациите за ръст в търсенето на дрехи втора употреба, Габриела Руменова, основател на платформата коментира:

"Трябва да има информация за състава на облеклата, завивките, постелките и други подобни. Следва да се има предвид, че някои хора са алергични и определени влакна не трябва изобщо да присъстват в материите, които те употребяват". На дрехите трябва задължително да има текстилен етикет с описание на процентното съдържание на всяко от вложените в изделието влакна. "Той е от производителя и търговецът не може да го премахва, променя или подменя", подчертава експертът. 

Ще избираме между ремонт и замяна на дефектна стока

Руменова обяснява че независимо, че дрехата е втора употреба, търговецът е длъжен да обяви цената предварително върху етикет, както и да осигури информация за производителя и вносителя. Причината е, че те също носят отговорност за качеството и безопасността на тези стоки пред потребителите и пред контролните органи. Тя постави акцент, че изискванията на закона при провеждане на кампании за намаления важат и по отношение на продуктите, които не са нови. 

istock
istock

"За да се обяви намаление, старата цена трябва да е прилагана поне един месец. Ако всяка седмица има доставка в даден обект, в края на този седмичен период търговецът не може да обяви намаление, без да наруши закона", каза още Руменова. 

За обозначаването на цените на стоките втора употреба и на вложените в състава им влакна отговаря Комисия за защита на потребителите, а за безопасността от гледна точка на състава - Министерство на здравеопазването, информират от платформата.

Руменова препоръчва хората да не правят компромиси, като поемат рискове с продукти с надвишаващо допустимите норми съдържание на химични елементи и съединения като хром, никел, олово и др., които може да се съдържат в ципове, копчета, апликации и т.н. Според нея стоките с ясен производител и вносител са по-сигурни, тъй като могат да бъдат проверени и е известно кой носи отговорност за съответствието им с регламентите, директивите и стандартите за безопасност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg