Фирмите ще бъдат задължени да предлагат безплатна поправка в законния гаранционен срок на стоката според приетата позиция от Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в Европейския парламент в Брюксел, информира БНР. 

Ремонтът ще бъде предлаган освен в случаите, когато е по-скъп от замяната на стоката, фактически невъзможен или не устройва потребителя.

Евродепутатите подкрепиха и инициативи, като например клиентът да предпочита поправка пред замяна. Сред тях са и удължаване на гаранционния срок с 1 година след ремонта.

Ударно продават фалшиви парфюми и козметика - как да ги различим

Производителите ще бъдат задължени да поправят определени стоки дори извън законния гаранционен срок. Това трябва да важи за домашни перални, прахосмукачки, смартфони, велосипеди. 

С цел насърчаване на тази идея евродепутатите предлагат това да става в разумни срокове, а докато трае ремонтът, на клиентите да бъде предлагана временна замяна.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg