Две седмици преди крайния срок за кандидатстване по мяркатa, известна като 60/40, изплатените компенсации по нея са малко над 88 милиона лева.

Това са близо 9 на сто от предвидените 1 млрд. лева, става ясно от списъците с изплатените суми, които Националният осигурителен институт публикува.

От данните става ясно, че 205 хиляди работещи от над 7600 предприятия са получили компенсации по мярката за запазване на заетостта за месеците март, април и май.

Мярката 60/40 ще действа до 30 септември

Същевременно обаче фирмите кандидатстват и с отделен списък всеки месец и понякога даден служител може да участва три пъти, а друг път да става дума за различни хора от предприятието.

Според експертни сметки, благодарение на мярката до момента са запазени поне 100 хиляди работни места, но детайлният анализ тепърва предстои, информира БНР.

istock
istock

10-те най големи бенефициенти по програмата са получили малко над 12 милиона лева или близо 14 на сто от всички плащания, а средната помощ за всички фирми към момента е в размер на 11 500 лева за едно предприятие.

Три пъти повече заявления за еднократна социална помощ

Като икономически сектори, получили подкрепа от мярката на първо място са туризъм и търговия, следвани от промишлеността и транспорта.

Най-големи суми като компенсации са получили фирми от машиностроенето, търговията и туризма.

От първи юли мярката ще продължи да действа, но с нов дизайн и по нея ще могат да се наемат и регистрирани в бюрата по труда безработни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg