Минималното обезщетение за безработица да стане 17 лева на ден или сумарно на месец да прави 60% от минималната заплата или от осигурителния доход.

За това има постигнато съгласие между работодателите и синдикатите се разбра на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. В момента обезщетението е 9 лева на ден.

Партньорите имат единомислие и по предложението да отпадне ограничението безработни да имат право само на минималния размер на обезщетението, ако са получавали такова преди по-малко от 3 години.

По тези предложения обаче няма становища от Министерство на финансите, както и от Министерство на труда и социалната политика.

Друг въпрос, по който работодателите и синдикатите са постигнали частично сближаване на позициите, е да се увеличи платеният отпуск за специални групи като майки с деца, хора с увреждания и възрастни хора до края на годината.

Идеята е те да получат по 20 дни допълнително до края на годината заради ситуацията с коронавируса.

istock
istock

Мярката 60/40 за запазване на заетостта да се усъвършенства, за да се увеличи още обхватът ѝ, обсъдиха още работодатели и синдикати на извънредното онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Близо 30 000 българи са без доход

Едно от предложенията на бизнеса е достъп до мярката 60/40 да имат предприятията без задължения към държавата и общините до края на миналата година, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Консенсус има и по идея на асоциацията да се разшири обхватът на ваучерите за храна, които на месец са 60 лв., и те да се ползват не само в магазини, но и в ресторанти и хотели. От години настояваме те да са в по-голям размер, припомни Велев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg