Има основания за втора вълна от безработни. Това прогнозира в студиото на „Здравей, България" по NOVA бившият социален министър Иван Нейков.

Той е стигнал до заключението на база проведени разговори с работодатели в големи предприятия.
 
Те казват, че като спазват Кодекса на труда, предстои да направят т.нар. масово уволнение. Това е когато уволняваш повече от 10% от персонала.

Решенията за такива уволнения бяха взети в средата на месец март, допълни Нейков.

Според него в страната съществува латентна безработица и няма данни колко са хората в неплатен отпуск. Нейков допълни, че поне 25-30 хиляди души са без доход.

В началото имаше по-голямо желание на работодателите към мярката 60/40, но много от тях, в диалог с работника, стигнаха до извода, че е по-добре служителят да бъде освободен, за да получава средства от бюрата по труда, отколкото да стои без доход", каза бившият социален министър.
 

БГНЕС
БГНЕС

Нейков коментира и идеята за мярка 60 към 0 на представител от Асоциацията на индустриалния капитал. Това е все едно човекът е отишъл в бюрото по труда.

В 11 области на страната безработицата надхвърля 10%

В случая 60/40 изисква партньорство от работодателя. Когато не може да се дадат тези 40%, натискът ще бъде да се увеличи участието на държавата, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg