Около 70% от българските работодатели се затрудняват при намирането на кадри.

Това е един от основните изводи в първото за тази година проучване на Агенцията по заетостта, за пазара на труда и потребностите на работодателите. Проучването се провежда два пъти в годината, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ Иво Иванов – началник отдел „Анализи и прогнози“ в „Агенцията по заетостта“.

Бизнесът притеснен от растящите цени и липсата на кадри

„Целта на изследването е да захраним с информация обучаващите институти, най-вече МОН, за да могат да планират план приема по специалности, както и висшите училища“, каза Иванов.

Най-силно търсене има в сферата на услугите. Около 64 000 са необходимите работници в търговията, транспорта, хотелиерство и ресторантьорство.

istock
istock

„Следва индустрията. В преработвателната промишленост ще имат нужда от 57 000 специалисти, а на трето място е държавното управление. Там влизат всички институции и училища. На четвърто място е строителството, където са необходими около 38 000 работници“, добави Иво Иванов.

По думите му, от следващата година, проучването ще се провежда веднъж годишно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg