В някои от болниците, където натоварването е повече, базовата заплата на един санитар ще е 910 лева.

Спешните центрове се финансират директно от бюджета на държавата и не работят с НЗОК. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов пред БНТ.

В момента се договорят заплатите за тези болници, които работят с НЗОК.

При всички положения заплатите в спешните центрове трябва да бъдат повече, защото не работят с НЗОК, посочи Кокалов. Той настоя клиничните пътеки да бъдат увеличени с 25%.

Нашата информация е, че предвижданото увеличение на заплатите е само за работещите в държавните болници, посочи и проф. Петър Петров - управител на МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив. Той изрази надежда, че ще бъде намерен начин да бъдат дотирани общините с разликата в средствата за увеличение на заплатите, за да не се получават неравенства.

Обсъждат по-високи заплати за медицинските сестри

Ние не получаваме пари от общинския бюджет, болницата е търговско дружество на самоиздръжка, каза проф. Петров. Според него кадровият проблем е най-голям, особено на ниво медицински сестри.
 

istock
istock

Главната сестра на болницата Светла Иванова коментира, че общо взето всички сестри работят на 2 места. По думите ѝ професията на медицинската сестра трябва да стане защитена.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg