Всеки четвърти работник без трудов договор е в строителството.

От 5 хиляди и 600 проверки на строителни обекти през миналата година Главната инспекция по труда е установила 808 работещи без договор, което е една четвърт от установените във всички икономически дейности 3400 работещи на черно. 

В края на миналата година заради зачестили злополуки с неукрепени изкопи и шахти на строежи в рамките на две седмици са проверени 105 обекта с работещи там 770 работници. От тях 15 са били без трудови договори.

Доклад: Много хора ще трябва да приемат работа с по-ниско заплащане


Инспекцията по труда използва повода да напомни на работниците, че липсата на трудов договор, както и съгласието да бъдат осигурявани на непълно работно време или върху по-нисък осигурителен доход от реално получавания, ограничава правата им на социална закрила.

Работещите без трудов договор при трудов инцидент не могат да се възползват от задължителната в сектора застраховка „Трудова злополука“, както и да претендират за неизплатени възнаграждения.

istock
istock


Строителството е сред акцентите в контролната дейност на Инспекцията по труда в последните години, тъй като това е един от най-рисковите сектори както по отношение на безопасността и здравето при работа, така и за прилагане на различните форми на недеклариран труд, включително и работата без трудов договор.

Какво означава „уговорено“ трудово възнаграждение

Най-голям брой нарушения са констатирани по отношение липсата на ограждения, сигнализации и осветление на изкопите.

23-ма работници са заварени да полагат труд без задължителни лични предпазни средства.

Издадени са 17 акта за спиране на необезопасените обекти и работни места, които за застрашавали живота и здравето на работещите.

Съставени са 27 акта за установяване на административни нарушения на работодателите, допуснали нарушения на трудовото законодателство.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg