Четирите работодателски организации – КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ – отказаха да присъстват на днешния Национален съвет за тристранно сътрудничество, на който се обсъждаше  минималната работна заплата за 2020 г.

От страната на бизнеса присъстваше само Съюзът за стопанска инициатива (ССИ), които обаче също се противопоставиха срещу предложението за ръст на минималната заплата от 560 лв. на 610 лв.

КНСБ и КТ "Подкрепа" подкрепиха предложението на правителството за увеличението й. Проектът предвижда минималното възнаграждение да стане 610 лева от 1 януари 2020 година, което е ръст с 8,9 на сто спрямо тази.

Предлага се минималната часова работна заплата да стане 3,66 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

Увеличението отговаря на устойчивия ръст на икономиката и на условията на високо търсене на труд и повишаването на доходите, каза социалният министър Деница Сачева.

istock
istock

Тя допълни, че предложението ще помогне за това да се стимулира активността на пазара на работната сила, ще допринесе за нарастване на доходите на най-нискодоходните групи на заетите и ще намали неравенството в доходите и бедността, ще се повиши покупателната способност и жизненото равнището на населението.

Икономическият растеж през първата половина на 2019 г. бе формиран в по-голяма степен от увеличението на производителността на труда, растежът на показателя възлезе на 3,9 на сто.

Какви промени се предлагат в наредбата за учителския труд

По данни на НСИ за третото тримесечие на 2019 година средната заплата общо за страната на годишна база нараства с 11,8 процента и достига 1249 лева.

В обществения сектор заплатите се увеличиха с 10,5 процента и достигнаха 1267 лева, в частния - ръстът на заплатите се ускори до 12, 2 процента и достигна 1243 лева, каза Сачева.

istock
istock

Тя съобщи, че българското правителство в лицето на МТСП ще продължи разговорите за определяне на прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата.

Съюзът за стопанска инициатива е против приемането на постановлението, тъй като организацията не харесва как се определя минималната работна заплата, нов механизъм на този етап не е постигнат, припомни Любомир Стефанов от ССИ.

Вижте колко стават заплатите на учителите от 1 януари

Неясно е и тълкуването какво е минималната работна заплата - дали е основна, дали е брутна, отбеляза Стефанов и допълни, че когато се сравнява минималната заплата, приета с постановление на МС, със средната за страната, трябва да се има предвид, че средната е средна брутна.

ССИ са против задължителният характер на т.нар. клас "прослужено време".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg