Десетки сигнали от работници за работа при високи температури са получени в КНСБ само в последните няколко дни, каза за "Хоризонт" вицепрезидентът на синдиката Огнян Атанасов.

Най-рискови са секторите строителство, селско стопанство и лека промишленост - особено шивашката:

"Могат да се вземат различни мерки от работодателите и от длъжностните лица по безопасност и здраве при работа, които са свързани с организация на работното място, особено за тези, които работят на открито, с това да си проверят вентилационните системи, които за съжаление, в нашата страна не отговарят на изискванията. Те са първо, много енергоемки и затова работодателите не ги пускат, особено при сегашните цени на електроенергията не работят ефективно".

Как работодателите изчисляват работното време

Според Световната здравна организация хората работят най-добре при температура между 16 и 24 градуса. Когато градусите се повишат над 30, рискът от трудови злополуки се увеличава с между пет и седем процента.

istock
istock

КНСБ се присъединява към призива на Европейската конфедерация на профсъюзите, в която членува - Европейската комисия да предприеме действия за директива за максималните работни температури, с цел защитата на работниците от последиците от изменението на климата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg