Средно с 0,6 на сто се увеличават разходите за заплати у нас заради високите температури от началото на май до началото на август. Това показва анализ на експертите на компанията за застраховка на търговски кредити "Алианц Трейд" (Allianz Trade).

Научни изследвания доказват, че при горещо време производителността на труда намалява заради необходимост от намаляване на работно време, забавяне на дейностите, повече грешки, както и заради ръст на допълнителни разходи за работодателите. Като особено проблематични се считат дните с температури над 32 градуса по Целзий, като в България за периода 1 май – 4 август са отчетени 16 такива дни.

Анализаторите на "Алианц Трейд" прогнозират, че жегата може да доведе и до 0,4 процентни пункта загуба от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Може да се пускат и анонимни сигнали за трудови нарушения

Негативните последици от жегата за България обаче са по-малки от очакваните загуби на глобално ниво, където очакванията са за спад на БВП от 0,6 процентни пункта. По-тежка е и ситуацията в други държави от Южна Европа, като в Гърция увеличението на разходите за заплати се оценява на 1,4 на сто, а свиването на БВП - с 0,9 процентни пункта. В Испания ситуацията е още по-сложна с 1,5 на сто ръст на разходите за заплати и 1 процентен пункт загуба от БВП. В Италия очакванията са за 0,8 на сто повече разходи за заплати и 0,5 процентни пункта намаляване на БВП. С 47 дни с температури над 32°C за разглеждания период икономическите последици в Китай са сериозни - 1,9 на сто увеличени разходи за заплати и 1,3 процентни пункта загуба от БВП.

istock
istock

Докладът на "Алианц Трейд" обръща внимание на прогнозите, според които глобалното затопляне може да доведе до общо намаление на работните часове по света с 2,2 на сто, което е еквивалентно на 80 млн. позиции на пълно работно време. 

"Използването на климатици не може да бъде просто и универсално решение на проблема. В някои случаи технологията не е приложима (работа на открито), а в други е финансово недостъпна. В същото време масовата употреба на климатици би увеличила значително потреблението на енергия. Това от своя страна може да доведе до ускоряване на глобалното затопляне, ако се използват големи количества изкопаеми горива. Затова бързото преминаване към зелени енергийни източници е от ключово значение", се казва още в доклада.

Напомнят на работодателите да минимизират риска при работа в жегите

Според експертите на "Алианц Трейд" негативните последствия от високите температури могат да се намалят с подходяща подготовка, тъй като за разлика от други природни бедствия периодите на горещини могат да бъдат прогнозирани. В дългосрочен план са необходими промени в градската среда, като технологични промени в сградите, повишаване на енергийната ефективност, иновации в инфраструктурата. Трябва да се търсят и нови решения за повишаване на производителността на труда, включително стратегии за промяна на работното време с увеличение в ранните сутрешни и късните вечерни часове.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg