По данни на Евростат над 20% от заетите у нас са свръхквалифицирани за позицията, на която работят. Когато има силно търсене на даден вид специалисти, но преобладават такива с друг профил, за които няма търсене, възможността за висок дял на квалифицираните работници, заемащи нискоквалифицирани позиции се увеличава.

Има обаче най-различни причини хората доброволно да искат да работят на позиция, за която са прекалено квалифицирани – по-малко стрес, по-удобно работно време, по-приятна обстановка, близост до дома, повече свободно време, свързаност с лично хоби и т.н.

Немалко хора, имащи специализирани знания и професионален опит или вече заемали по-висока позиция, в даден момент решават да кандидатстват за работа, която е значително под тяхната квалификация. Мнозина дори са готови да направят компромис със заплатата. Това често буди скептицизъм и недоверие у работодателите.

България е сред страните с най-дълга работна седмица в ЕС

Парадоксално, но факт – свръхквалификацията може да бъде решаващата причина да получите отказ при кандидатстване. Въпреки че свръхквалификацията е „трън в очите“ на много работодатели, има начин да увеличите шансовете си да получите желаната позиция.

Свръхквалификацията като съзнателен избор

Докато някои хора да работят на позиция, която е под нивото им на образование, принудени от обстоятелствата, други вземат съзнателно решение да направят тази крачка. Ето кои са основните причини за това:

istock
istock

Внедряване в мечтаната фирма: Ако не можете да стигнете направо до позицията, която искате, вариант е да се насочите към позиция, за която сте прекалено квалифицирани. Целта е да се внедрите в избраната фирма, да се докажете и да спечелите доверието на ръководството. Оттам нататък ще ви е по-лесно да си проправите път до позицията, която всъщност искате.

Безработица: Изход от безработицата понякога е поемането на временна работа, за която имате прекалено висока квалификация. Обикновено е по-лесно да намерите по-подходяща работа, след като се потопите отново в трудовия живот, вместо да си стоите вкъщи месеци наред в очакване на перфектното предложение.

Намаляване на темпото: Позиция, за която сте свръхквалифицирани, може да ви предложи повече свобода. Това е особено важно за хората, чиито приоритети в живота се променят (например при създаване на семейство).

Фирмите вече залагат на персонализирани придобивки

Отстъпване от лидерска позиция: Ако вече не искате да се подлагате на стреса от ролята на лидер, можете да кандидатствате за позиции, които отговарят на силните ви страни, но включват по-малко отговорност.

Смяна на професията: Хората, които искат радикално да се преквалифицират или да влязат странично в нова професия (започване в по-напреднал стадий без обичайните предварителни етапи), вероятно ще трябва да приемат работни места, за които са свръхквалифицирани въз основа на нивото си на обучение. Причината е очевидна – липса на опит в новата професионална област.

Как да се справите с предразсъдъците?

Понякога просто се случва човек да попадне на възможност за мечтаната работа, въпреки че е свръхквалифициран за позицията. Мениджърите по човешки ресурси обаче често имат резерви към кандидати с прекалено богато CV.

istock
istock

Работодателите обикновено имат предразсъдъци към свръхквалифицираните кандидати поради страх от оттегляне или изисквания за по-високо заплащане, съпътствани с опасения за интеграцията им в екипа или недостатъчна мотивация за изпълнение на задачите. Тези предубеждения могат да попречат на работодателите да разгледат пълния потенциал на кандидатите и да вземат оптимално решение при подбора на персонал.

За да опровергаете тези предразсъдъци, е от решаващо значение да приложите правилна стратегия при кандидатстването. Важно е да се придържате към истината и да заявите кратко и достоверно мотивите си (професионални или лични) защо искате работата. Препоръчително е да обобщите „цялата картина“ само с няколко думи в мотивационното писмо. Ограничете се до най-същественото без да навлизате в много подробности.

Работещите у нас са под 3 милиона

Предварителна подготовка

Началото на вашето търсене на нова работа трябва да започне с проучване на пазара на труда. Анализирайте текущите обяви за работа и търсете такива, които са близки до вашите умения и опит. Въпреки че може да не намерите точно съвпадение, търсенето на работа, която изисква сходни умения, е добра отправна точка.

Изследвайте компаниите и сферите, които ви интересуват: Вашият излишък от квалификации може да ви направи желан кандидат за фирми, които ценят високите стандарти на качеството и опита. Проучете компаниите, които представляват интерес за вас, и насочете усилията си към тях.

istock
istock

Преди да започнете да разпращате CV-то си, е важно да си отговорите честно на въпроса защо искате да работите на дадената позиция. Ако не сте напълно убедени в отговора, няма да бъдете достатъчно убедителни, когато работодателят ви попита. В тази връзка е добре да кандидатствате само за позиции, които наистина желаете.

Процес на кандидатстване

Съставете персонализирано CV с подходяща снимка и мотивационно писмо. Вашето CV и мотивационно писмо трябва да бъдат насочени към позицията, за която кандидатствате. Изброявайки своите умения, опит и постижения, се уверете, че подчертавате тези, които са най-релевантни за конкретната работа.

Какви са новите правила за работата от разстояние

Въпреки че сте свръхквалифицирани, има начини да превърнете този факт в предимство като подчертаете предимствата от своя опит. Например, може да предложите широк спектър от умения, които да бъдат от полза за работодателя. Покажете каква добавена стойност можете да донесете на фирмата за разлика от другите кандидати.

Важно е да проявите увереност във вашия потенциал и мотивация за позицията, за която кандидатствате. Покажете, че сте готови да се ангажирате с работата и да придобиете нови умения, въпреки че сте свръхквалифицирани.

istock
istock

По време на интервюто

Интервюто е вашият шанс да направите впечатление. Използвайте възможността за лична среща с ръководството, за да демонстрирате вашата енергия, мотивация и способност да се адаптирате към нови предизвикателства. Покажете, че сте готови да поемете новата си роля и да започнете да работите за просперитета на фирмата.

Личната мотивация е от особена важност, затова се съсредоточете върху нея. Обяснете какво точно ви привлича в позицията и защо точно вие трябва да получите работата. Освен това трябва да убедите работодателя, че искате да вършите работата дългосрочно, а не я виждате само като временно решение. Ето защо на интервюто трябва да разкриете защо харесвате компанията и как си представяте професионално ви бъдеще там.

Преговорите за заплатата са „тънък момент“, който изисква деликатен подход. Още преди интервюто разберете какви са средните заплати в индустрията и за позицията, за която кандидатствате. Така няма да рискувате да предявите прекомерни изисквания, които биха могли да разколебаят бъдещия ви шеф. От друга страна не бива и да предлагате труда си на безценица, защото това говори за неувереност в собствените способности.

Въпреки че получаването на работа, за която сте свръхквалифицирани, може изисква време и упоритост, не се обезсърчавайте. Съчетавайки правилния подход с увереност и настойчивост, имате добри шансове да постигнете успех в търсенето на идеалната работа, която отразява вашите желания и потенциал.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase