По повод предстоящите Коледа и Нова година Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) напомня на работодателите и на работниците и служителите, че за работа на официален празник се полага минимум двойна надница. Когато положеният от работещите труд за тези дни е и извънреден, той също се заплаща със 100% увеличение.

Според Кодекса на труда официални празници са 24, 25 и 26 декември, както и 1 януари. Съвпадането на Бъдни вечер (24 декември 2023 г.) с неделя удължава почивните дни с един т.нар. неприсъствен ден, поради което за Коледа ще се почива и на 27 декември 2023 г. Работата на неприсъствен ден се заплаща както в почивен, т.е. единствено извънредният труд се заплаща с увеличение и то със 75%.

Как се определят допълнителните възнаграждения върху заплатата

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът, положен от тях на празнични, почивни и неприсъствени дни, винаги е извънреден. Той задължително се възлага от работодателя със заповед, издадена поне 24 часа по-рано. Когато в празнични дни се полага труд по график при сумирано изчисляване на работното време, той не е извънреден. В тези случаи се заплаща единствено двойна надница за работата на официалните празници.

istock
istock

Инспекцията по труда обръща внимание на работниците и служителите, че когато работят в празнични и почивни дни, те трябва да имат писмени доказателства за това. Такива са заповедта за възлагане на извънреден труд, с която трябва да са запознати поне 24 часа по-рано, или поименният график, който се изготвя за целия период на сумираното изчисляване на работното време.

В случай че се съгласят да работят на празниците срещу устна уговорка, работещите ограничават възможността си да докажат положения труд и съответно да бъдат защитени правата им.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg