С постановление на Министерски съвет е приета наредба за структурата и организацията на работната заплата. Това посочва социалният министър Иванка Шалапатова в отговор на депутатски въпрос относно това как се определят допълнителните възнаграждения върху основната заплата. Според наредбата работната заплата се състои от:

Основна работна заплата

Допълнителни трудови възнаграждения, определени в Кодекса на труда или в колективен трудов договор

Други трудови възнаграждения


Видовете допълнителни възнаграждения, които се изплащат задължително на работника, включват и тези за научна степен „доктор“ и „доктор на науките“. В трудовия договор се определят основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер, каквито са и тези за научна степен, обяснява социалният министър.

Тя уточнява, че заплащането е и въпрос на договаряне между работника и работодателя. В наредбата изрично е предвидено, че с колективен трудов договор, с вътрешни правила или с индивидуален договор могат да се определят по-високи размери на допълнителните трудови възнаграждения, определени в нея.

Поради това няма пречка да се определи и по-висок размер на допълнително заплащане за научна степен, когато е постигната такава договореност в индивидуалния или колективния трудов договор, или работодателят реши така, допълва Шалапатова.

Законът не поставя ограничения относно максималните нива на договаряне, като целта е фирми и служители да могат да договорят по-добри условия без намесата на държавата.

Кой и как определя коя категория труд работим

Това показват и данните на Националния институт за помирение и арбитраж, според които размерите на договореното допълнително възнаграждение за степен „доктор“ се повишава значително от 2017 до 2022 г., като средният размер расте от 100% на 132,8% от минималния, предвиден в наредбата.

istock
istock

За миналата година минималният договорен размер на това допълнително възнаграждение е 30 лева,  а максималният – 600 лева. Подобни са и сумите за степен „доктор на науките“, като минималната е 60 лева, а максималната 950 лева, съобщава министърът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg