Процесът на определяне на категорията на труда следва да бъде обект на внимание и грижа от страна на всеки работник или служител. Разбирането на този процес и активното участие в него са стъпки към по-сигурно и защитено бъдеще. Това не е просто формалност, а път към осигуряването на заслужените ни права и запазването на достойнството ни в професионалния свят. Кой и как определя коя категория труд работим, разяснява д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право.

В днешната динамична работна среда е изключително важно да разберем каква категория труд полагаме, тъй като това има дълбоко влияние върху нашите права и бъдещето ни, особено по отношение на пенсионирането.

Категорията на труда, която извършваме, е съществено звено във веригата на нашите права и социални придобивки. Тя не само определя размера на нашата заплата, но и влияе върху социалните права, които законът предвижда за нас.

Как се променя заплащането при намаляване на работното време

Важността на категоризацията на труда става особено очевидна, когато говорим за пенсионирането. За да придобием правото си на пенсия, законът изисква определена възраст. Тази възраст е тясно свързана с категорията на труда, който изпълняваме. Различните професии и дейности могат да влияят на този праг.

Работодателите са задължени да отразяват съответната категория на труда в документите за осигурителен стаж на работниците и служителите. Това е ключово за правилното определяне на техните социални права и придобивки.

istock
istock

Определената категория на труда се определя от териториалните поделения на Националния осигурителен институт. Оригинални документи, като трудови договори и заповеди за назначаване, са от съществено значение за правилната класификация.

Познаването на категорията на труда не е просто формалност, а ключов елемент в защитата на нашите права и бъдещето ни, особено когато стъпваме към златните години и търсим правото на заслужена пенсия. Вниманието към този аспект е стъпка към по-сигурно и защитено бъдеще.

Ето и как се определя категорията за всяка една професия:

Категорията на положения след 31.12.1999 г. труд се определя въз основа на Наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране (НКТП). С Инструкция № 13 от 31.10.2000 г. за прилагане на НКТП се определя обхвата на наредбата и изискванията за категоризиране на труда на работещите в различните дейности, производства, работни места и професии.

Работодателите са задължени при изготвяне на документи за осигурителен стаж да вписват съответната точка от НКТП, по която предлагат да се зачете осигурителният стаж на лицата. За аргументиране на предложението в документите се вписват обстоятелствата, при които е полаган труда и са от значение за правилното определяне на неговата категория.

Имаме право на безплатен достъп до трудовите си документи

Конкретната преценка за категорията труд, от която следва да бъде зачетен осигурителния стаж, се извършва от съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт въз основа на оригинални документи за осигурителен (трудов) стаж – обр. УП-3, трудови договори и допълнителни споразумения към тях, заповеди за назначаване, трудова книжка, от която да е видна конкретната длъжност, на която е било назначено лицето, предприятието, в което е работило и др.

Справка:

чл. 2, т. 25 от Наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране (НКТП)

чл. 3 от Инструкция № 13 за прилагане на НКТП

С чл. 9, ал. 34 от Инструкция № 13 за прилагане на НКТП

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg