Все по-малко е търсенето и предлагането на сезонна работа в земеделието извън България. Основно се търсят хора за бране на плодове и зеленчуци през лятото. Към момента се набират желаещи за бране на ягоди във Франция.

Христина Найденова и семейството ѝ работят като сезонни работници в Италия от шест години. Берат грозде от август до декември, а през останалото време се грижат за лозята.

„Първоначално сестра ми отиде и след това ни изтегли и нас, за да работим. Отидохме, защото в България няма работа за младите”, смята тя.

7 пъти по-високи надници дават за работа в чужбина

В Италия им е подсигурена квартира с ток и вода. Работи се седем часа на ден. В събота си на работа ако желаеш, в неделя - задължително почиваш.

„Сутринта в 6:30 ч. ни взима бус за работа. На обяд, когато направим седем часа, се прибираме. След това не работим, защото е много топло в шатрите”, обясни Христина пред NOVA.  

istock
istock

Според данните на европейския портал за професионална мобилност се търсят работници основно за Франция в сферата на лозарството, на зеленчукопроизводството и плодовете.

В Гърция търсят работници от чужбина

По данни на Агенцията по заетостта към момента те не предлагат програми за сезонна работа в чужбина. След COVID пандемията значително са намалели както предлагането, така и търсенето на сезонни работници в Европа.

В момента за работа на Христина в лозарския сектор в Италия се заплаща по 70 евро на ден, ако работи и в събота, дават 10 евро отгоре. За шест години като сезонен работник успяла и да спести и си купила две къщи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg