Промени в Кодекса на труда от октомври миналата година за дигитализацията на трудовата книжка предвиждат до 1 юни 2024 г. Министерският съвет да приеме наредбата, която да регламентира леда и данните, необходими за извършване на вписване от работодателя на трудовия договор в регистър на заетостта.

Това напомня депутатът от ГЕРБ Деница Сачева в питане до социалния министър Иванка Шалапатова докъде е стигнала наредбата за електронните трудови книжки.

Министърът уточнява, че според промените в Кодекса на труда се предвижда създаване на регистър на заетостта, който да замени трудовите книжки след 1 юни 2025 г. Наредбата за реда и данните за извършване на вписване в регистъра трябва да бъдат приети от Министерски съвет до 1 юни 2024 г., посочва Шалапатова.

За целта вече е създадена междуведомствена работна група, в която участват експерти на правителството, министерствата на труда и електронното управление, НОИ, НАП и ГИТ, както и представители на синдикатите и работодателите. Целта й е до разработи до 30 април проект на наредба, допълва министърът.

Как ще сменим трудовата си книжка с електронна

Междувременно в сайта за обществени консултации се предлагат промени в наредбата за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица.

БТА
БТА

Промените касаят реда и начина за подаване на данни в Националната агенция за приходите от следните категории:

1. от предприятията от Закона за горите (ЗГ) за осигурените лица, извършващи дейност по събиране на диворастящи гъби и плодове, включително за дължимите осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, здравно осигуряване, допълнително задължително пенсионно осигуряване и данък по чл. 41а от ЗДДФЛ за тези лица.

2. от работодателите за учениците, включени в обучение чрез работа (дуална система на обучение) за месеците януари – март 2024 г., когато за тях не се прилага минимален осигурителен доход по основната икономическа дейност

3. от осигурителите за осигурени, които са се възползвали от правото си на отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg