"Много от тях имат работни места, които са важни за всички нас, за да преминем през кризата", каза във видео съобщение шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Списъкът доби гласност, когато изпълнителната власт на ЕС се опитва да поддържа единството и правилата в целия блок, след като правителствата на някои държави-членки предприеха едностранни стъпки за ограничаване на притока на граждани на ЕС.

Тези мерки значително отслабиха Шенгенската зона за пътуване без паспорт, която се простира в 26 европейски държави, предимно членове на ЕС.

Германия забрани влизането на сезонни работници

Някои от препятствията бяха облекчени през последната седмица под натиска на ЕС, по-специално за шофьорите на камиони, които превозват храна и други необходими стоки.

Но различията в карантините и ограниченията за пътуване в страните от ЕС затрудняват разбирането кои работници могат да преминават граници и при какви условия.

БГНЕС
БГНЕС

Списъкът на ЕС е само съвет. Комисията няма правомощието да отменя прерогативи на държавите-членки върху наложените ограничения, освен да изисква те да бъдат „пропорционални“, ограничени във времето.

Западна Европа закъса за работници

Но се цели да се определи кои трябва да се считат за работници от висок приоритет, които се нуждаят от трансграничен достъп.

"Особено важно е тези, които работят в сектори, които са от решаващо значение за борбата с коронавируса, да достигнат бързо до работното си място", каза Фон дер Лайен.

„Това са хората, работещи в сектора на здравеопазването,за грижите за деца, грижи за възрастни хора, пожарникари и полицаи, транспортни работници“, каза тя.

Списъкът включва също работници от хранителния сектор, сезонни селскостопански работници, изследователи в здравната сфера, техници на комуникационните мрежи, хора, работещи в основна инфраструктура, и превозващите медицински предпазни средства, като маски за лице и костюми.

В изявление на Комисията се казва:

„Въпреки че е разбираемо, че държавите-членки са въвели контрол на вътрешните граници, за да ограничат разпространението на коронавирус, е наложително работниците от критично значение да могат да стигнат до местоназначението си незабавно“.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg