Най-търсените професии през ноември са оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт.

Това показват данните на Агенция по заетостта на база обяви от фирмите места в бюрата по труда.

Търсят се още квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; персонал, полагащ грижи за хората; бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.,; работници по събиране на отпадъци и преподаватели.

Колко получаваме, ако работим на официален празник

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 11 331, като 78,8% от тях са в частния сектор.

Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (29.8%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (15.0%), административните и спомагателните дейности (8.7%), хотелиерството и ресторантьорството (7.8%),  строителството (7.7%).

istock
istock

Равнището на регистрираната безработица в страната е 5,8% през ноември, показва статистиката на Агенцията по заетостта.

Това е най-нискaта стойност на показателя за този месец през последните 11 години. Спрямо същия период на 2018 година се наблюдава спад от 0,2%.

На месена база държавната статистика отчита повишение на равнището на безработицата, след като през октомври също отбеляза ръст до 5,6 на сто.

Постъпилите на работа безработни от началото на годината са 207 932. Само през ноември техният брой е 15 341, като 94.8% са устроени в реалната икономика.

387 са били търсещите работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите, които също чрез съдействието на бюрата по труда са намерили ново работно място.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg