Работодателите са длъжни да изплащат минимум двойно възнаграждение на работниците и служителите си, които работят на официален празник, информират от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" /ГИТ/.

За посрещането на Рождество Христово празничните дни са 24, 25 и 26 декември, а за Нова година - 1 януари 2020 г.

Надницата достига четворен размер, ако работата в тези дни е и извънреден труд, тъй като той също се изплаща със 100 процента увеличение.

Какви работници се търсят в различните градове

Извънреден в празнични дни е трудът за работещите на ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време и полагането му се възлага със заповед на работодателя.

Работещите в условията на сумирано отчитане на работното време трябва да получат двойно възнаграждение, ако по график трябва да положат труд в празничен ден.

iStock
iStock

Могат ли да ни глобяват, ако закъснеем за работа

В този режим на работа извънредният труд се заплаща в края на периода, за който е въведено сумираното отчитане на работното време и то с 50 на сто увеличение.

В този смисъл, ако те работят в ден на официален празник по график, за тях това не е извънреден труд и не се заплаща с увеличение, посочват от ГИТ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg