Предстои да бъде обсъден разширеният списък от икономически сектори, които ще обхване мярката 60/40.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Мярката предвижда държавата да поеме 60 на сто от заплатата на работници, за да не бъдат те съкратени заради кризата с коронавируса.

Никой не може да прогнозира колко време ще продължи кризата и по какъв начин ще се отрази на всички сектори на икономиката, защото онова, което е непосредствено очевидно, са секторът на туризма, на транспорта, на събитията, които се организират от различни фирми и компании, на обучителния сектор и т.н. Но разбира се, тъй като икономиката е взаимно свързана и всеки сектор е свързан с друг, вероятно това, което ни предстои, ще бъде поне до 6-8 месеца да виждаме различни ефекти на случващото се в момента, допълни Сачева.

Тя заяви, че най-дългосрочните прогнози за негативно отражение на кризата отиват до 18 месеца.

istock
istock

И обясни, че в тази ситуация се опитват да предложим онези адекватни краткосрочни мерки, които да могат да направят така, че бизнесът в следващите три месеца да бъде сигурен и да не е необходимо да освобождава служителите си.

Всеки един човек би искал да бъде сигурен за своя доход. Това, че в момента един служител не може да работи на 100%, не означава, че в бъдещ период този служител няма да работи дори извънредно, за да може да покрие съответните загуби, или от друга страна да отговори на евентуалния очакван прираст на работата, заяви Сачева.

Дават 1 млрд. лв. на фирмите да запазят работниците си

Ако работодателят съкрати работника, съответно държавата би плащала 60% от обезщетението на този човек,
но той би бил безработен. А когато държавата плаща тези 60%, от работодателя се очаква да допълва 40%, така че този човек да не бъде безработен, а съответно и компанията да може да запази своя най-важен капитал – а именно човешкия капитал.

istock
istock

За много компании това е изключително важно, не само защото това са дългосрочни техни служители, но и това са служители, в които е инвестирано по отношение на обучение, на подготовка, на подбор на персонала. Нито един отговорен работодател не би искал в момента безразсъдно и панически да съкращава хора, каза Сачева.

Министърът уточни, че за момента ангажиментът, който ще има работодателят, е в рамките на три месеца да изплаща тези 40% от възнаграждението и съответно да не освобождава работниците.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg